Laden
Vandaag (Vrijdag) zijn wij open van 10:00 tot 17:00

Houtkachels

Houtkachels

Wij zin dealer van: Stovax & Gazco, Morso, Hase, Dovre, Jacobus, Iron Dog, Buntfires, Dik Geurts, Skantherm, Spartherm, Helex, Oxford, Reny, Saey, Charnwood, HeatConnect, Altech Nedar, Totem, Brunner, Camina & Schmid, Heta, Beaufort, Wanders, Westfire, Hergom, Rika en Godin


Houtkachels vindt u bij ons  in allerlei stijlen, materialen, maten en kleuren. De toenemende populariteit van houtkachels komt ook door de prachtige designs van bekende, maar ook minder bekende, merken. Van stoer tot klassiek: voorzien van de laatste technieken combineren fabrikanten de sfeer en het gevoel van weleer met prachtige kenmerken.

U kunt uw kachel laten inbouwen of vrijstaand in uw woning plaatsen, de mogelijkheden zijn eindeloos! Ook zijn er CV houthaarden. De Griffioen heeft de nodige expertise, wat uw wensen ook zijn.

Stooktips om optimaal te genieten van uw houtgestookte haard of kachel

Natuurlijk wilt u optimaal genieten van uw houtgestookte kachel of haard. Daarvoor is een aantal dingen nodig: een goede trek in de schoorsteen, het goede hout en enige geoefendheid. Wij geven u hieronder graag wat stooktips.

Haardhout goed verbranden

Wilt u de open haard of de houtkachel aansteken, gebruikt u dan bij voorkeur aanmaakhoutjes.

Een goede en totale verbranding van haardhout is essentieel. Gebruik daarom schoon en door en door droog hout of houtbriketten. Hout voor uw haard of kachel moet minstens twee jaar, liefst gekloofd, op een droge en winderige plek hebben gelegen. Het vochtgehalte daalt dan tot onder de 20 procent. Vochtig hout genereert veel lagere temperaturen dan droog hout. Door vochtig hout te verbranden, verdwijnen in de schoorsteen ook ander bestanddelen dan gassen zoals roet en teer.

Geen vuilverbranding

 

Schoon hout is: geen sloophout met verfresten, geen hout met conserveringsmiddelen en geen geïmpregneerd hout. Daaruit kunnen giftige stoffen vrijkomen. Die zijn slecht voor uw gezondheid en het milieu. Voor het stoken van andere zaken dan schoon en droog hout is uw haard of kachel absoluut niet bedoeld.

Niet stoken bij mist of windstil weer

Voor een goed stookresultaat moeten de luchttoevoer en rookgasafvoer optimaal zijn. Een goed brandend vuur herkent u aan kleurloze of witte rook.

Bij mist of windstil weer is het moeilijk voldoende trek in uw schoorsteen te krijgen. Dat is niet alleen slecht voor de verbranding, maar ook voor uw eigen gezondheid, die van uw buren en voor het milieu. Rook en rooklucht blijven dan namelijk in en om uw huis hangen. 

Vuur doven

Wilt u gaan slapen of iets anders gaan doen? Laat het vuur in uw open haard of houtkachel dan uit zichzelf uitgaan. Laat bij een open haard de schoorsteenklep helemaal openstaan. Plaats eventueel een vonkenscherm of sluit de haard of kachel, zodat geen vonken kunnen wegspringen. Blijf goed ventileren.

Goed stoken betekent: droog schoon hout, een goede trek en altijd voldoende ventilatie

SVG, brancheorganisatie van haarden- en kachelspecialisten